Allmänt bakgrund
Sommaren 1709 äger slaget vid Poltava rum. Det slutar med att den svenska armén på ca. 25.000 man slås i spillror. Uppåt 10.000 dör i slaget, den överväldigande delen av överlevande blir krigsfångar. Ett litet antal flyr med Karl XII till Turkiet.
Karl XII kräver i brev att nya rustningar görs, nya regementen nyrekryteras och hemmavarande regementen förbereds på att gå ut i fält.
I november 1709 landstiger danska trupper i Skåne och intar en lång rad städer.
Generalguvenören för Skåne, Magnus Stenbock, för fram planer på ett folkuppbåd att sättas in vid sidan om de ordinarie trupperna. I detta läge gällde inkallandet männen i Blekinge, Kalmar, Jönköping, Älvsborg o Skaraborg län.
Ett folkuppbåd omfattar, i princip, alla män mellan 15 år och 60 år.
I källorna finns berättelse om detta krav mottogs av folket.
I tre län ändrades ordern, så att vissa män utvaldes. Så i Kalmar län infann sig 150 man av 1.500 utvalda kronobergare.
I Jönköpings län infann sig inte någon. Till samlingsplatsen kom endast landshövdingen med följe.
I Älvsborgs län satte sig landshövdingen (!), Axel Faltzburg, mot planerna, där gjordes överhuvud inga försök att samla ett folkuppbåd.
I Skaraborg däremot utgick, av landshövding Gustav Soop, den 16 februari 1710 till alla socknar i norra Vadsbo kungörelsen att alla män mellan 15 – 60 år skulle samlas i Binneberg för avmarsch den 1 mars till Halmstad för vidare marsch mot Skåne.
Alla skulle medföra "förning", mat etc, för 6 – 7 veckor.
Händelseförloppet
Måndagen den 28 februari
På eftermiddagen började männen samlas i Binneberg, norr om Skövde. En myndighetsperson fanns på plats i Binneberg. Det var länsman Hans Johansson.
Senare anlände landshövding Soop. Männen samlades kring honom och med upprörda känslor framförde man att man inte ville gå längre än förfäderna gjort – alltså gå till den norska gränsen, till älva. Båda uttrycken används.
Två närvarande präster skyddade landshövdingen och försökte förmå männen att lugna sig och förmana dem att följa påbudet.
Landshövding Soop flydde från platsen.
Runt klockan fyra på eftermiddagen ankom befallningsmannen i Vadsbo, Johan Warenberg. Warenberg skulle förrätta utskrivningarna.
Warenberg hann bara stiga ur släden då männen slog en ring runt honom, kommenterade det orättfärdiga i folkuppbådet och marschen till Halmstad. Flera framförde också krav till Warenberg att få ut sina skjutspengar som Warenberg hållt inne. Skjutspengar var betalning för att bönderna utförd skjuts av statliga ämbetsmän. Warenberg hade tagit upp utgifter för skjutsar och erhållit betalning från staten, men "glömt" att betala ut dem till bönderna.
Tisdagen den 1 mars
På morgonen skulle avmarschen ske. Närvarande präster höll korum för männen för att på så sätt försöka lugna dem. Häradshövdingen Aurell hade nu anlänt.
Vid uppställningen skulle trumslagaren gå först, därefter Mariestads borgerskap och sedan de resterande männen.
Det var stor oro bland de församlande männen.
Bengt i Ebbetorp, Hova skall ha tagit häradsfanan och ropat att den som marscherar skall dö.
Det ropades och innestående pengar avkrävdes av Warenberg.
Warenberg och Aurell som fram till dess hållit sig inomhus gick nu ut för att tala folkhopen till rätta. Genast samlades männen kring Warenberg.
Aurell flydde från platsen.
Warenberg släpades in i tingshuset igen och ett stort antal män krävde nu att Warenberg gjorde rätt för sig och betalade tillbaka alla de pengar han skinnat av dem liksom alla de pengar han inte betalat ut till dem.
Inne i tingshuset började också misshandeln av Warenberg.
Efter ett tag steg Sven Nilsson i Korterud fram och ropade att fogden ej skulle dö på ärlig mans gård utan som en konungens tjuv skulle han dö på landsvägen. Warenberg släpades ut och bad att få sin sista nattvard. Sven Nilsson steg då fram och körde sitt spjut i munnen på honom med kommentaren: Här får du oblaten.
Klockan två på eftermiddagen dog Warenberg av den massiva och långvariga misshandeln.
Många av de församlade männen vände hemåt, men fortfarande under onsdagen fanns en avsevärd skara män kvar, fast beslutna att förhindra någon avmarsch.
Rättegång och domar
Händelsen i Binneberg jämställdes med landsförräderi och därför tillsattes en särskild kommission att utreda allt.
"Rättegången" började 2 maj. Då hade Östgöta regementes kavalleri inkallats för att hålla ordning.
Kommissionen hörde alla män som beordrats inställa sig, förhören skedde gäldvis (=gäld ungefär socken). Man började längst upp i norr, alltså Finnerödja.
Den 15 juni avslutades förhören och rättegången. Kommissionen översände sina förslag på domar till Rådet.
Rådet lika med Defensionskommissionen som under Karl XII:s frånvaro i landet ansvarade för försvaret av landet.
Rådets beslut lät vänta på sig. Klagoskrivelser inkom från landshövding Soop som menade att ett utslag måste komma bl.a. mot bakgrund av faran för fler upplopp och uppror.
Rådets utslag kom 25 och 26 augusti. Domarna var avsevärt hårdare än vad kommissionen föreslagit.
Tre olika domar fastställdes.
Dom 1
Bengt i Ebbetorp hölls som anstiftare till upproret. Han dömdes till döden genom halshuggning och stegling.
Dom 2
Sju män dömdes för att varit särskilt upproriska, motsatt sig kungens order att gå till Skåne samt misshandlat, rånat och dödat Warenberg.
Tjugoåtta män dömdes för att ha vägrat lyda order samt varit delaktiga i rån och mordet på Warenberg.
Alla dömdes till spöslitning 20 till 30 par spö.
Fjorton av männen dömdes till 3-5 år på Marstrands fängelse.
Nio män dömdes till spöslitning och kyrkoplikt.
Dom 3
Inga egentliga straff utdömdes. För "olydnad" fick de dömda en varning att hädanefter åtlyda överhetens befallningar.
De dömda fördes till fängelserna i Mariestad, Läckö slott och Lidköping.
Lördagen 10 september ägde avrättningarna rum liksom spöslitningen. Kristinehamns kompani fanns på plats.
Av åtta dödsdömda hade tre avlidit i fängelse.
Klockan halv tio påbörjades avrättningarna. Efter avrättningarna utfördes spöslitningsdomarna.
Varför ?
Läget i Sverige var ytterst besvärligt ur flera aspekter vid tiden för upproret.
1. Landsbygden hade drabbats av missväxt åren 1695 – 1697. En missväxt så svår att hela bygder avfolkades.
Knappt tio år senare var det dags igen. Åren 1708 – 1709 var återigen tunga, tunga missväxtår.
2. Fram till 1709 hade konungariket Sverige haft Livland som en stor spannmålsprovins, men det gick förlorat 1709.
Kriget som Karl XII var som vi alla kommer ihåg "framgångsrikt" fram till Poltava. Tack vare segrarna var också armén till stor del självförsörjande, man tog allt man behövde i de erövrade områdena. När krigslyckan vände tvingades man från Sverige även föda armén.
Naturligtvis var det en enorm skillnad mellan rik och fattig. Det var också skillnad mellan olika landsdelar och även mellan olika delar av ex. Skaraborg län.
Krigen som Karl XII förde under så lång tid tömde statskassan och Sverige hamnade på ruinens brant år 1709.
1. Extra skatter togs ut som skulle bekosta krigen.
2. Pålagor vid "durschmarscherna" och liknande. Detta handlar om att bönderna var skyldiga att förse soldater på genommarsch med mat och inkvartering. Skaraborg var ju ett genomgångsland till norska gränsen.
Citat och kommentarer från källorna: "Artillerihästarna förtärde fullständigt allmogens förråd av hö och annat foder", " År 1701 anlände 30.000 krigsfångar varav många placerades i Västergötland" (alla dessa skulle inhysas och inkvarteras. "På durschmarscherna till Norge år 1716 miste innebyggarna i Skaraborg några tusen kreatur och hästar och oxar förutom allt annat", "Officerarna kunde med hugg och slag taga hästar".
Staten skulle egentligen betala bönderna för vad de blivit av med, men ofta hände det att det aldrig blev betalt några pengar.
3. Rotesoldaten. År 1685 beslutades att Skaraborgs län skulle hålla 1.200 rotesoldater – indelta soldater. Länet var indelat i häraden och häraden i gäld/socknar. Den minsta indelningen var i rotar som användes just för att få fram soldater till armén. Vadsbo härad var indelat i 305 rotar fördelade på tre kompanier. Systemet innebar att folket i en rote skulle hålla en rotesoldat anställd, soldaten var å sin sida beredd att gå ut i krig, för sin rote.
De enorma krigen som Karl XII hölls med under alla åren gjorde att det uppstod brist på män i arbetsför ålder och framförallt brist på indelta soldater.
Redan 1701 nämns hur vissa rotar inte hade en enda man att sätta som rotesoldat, utan fått "hämta" en i Kristinehamn. Bönderna hade betalat mannen 100 kopparmynt. När så befallningsman Warenberg underkände mannen som soldat, då mutade bönderna honom bl.a. med smör och flätade korgar.
4. Mutor och mutor och mutor för att slippa. I de fall roten inte kunde få fram någon villig att dra ut i krig, så blev bönderna själva utskrivna. Det kunde man dock komma undan genom mutor. Det kan konstateras att just förekomsten av mutor till Warenberg löper som en röd tråd genom hela rättegången och förhören.
Ovan ger en beskrivning av tunga bördor vid sidan om vardagsslitet på torpet, hemmat, gården som många av skogsfolket drabbades av.
Fotnot
Häradshövding på 1700-talet. Adeln hade företräde. Titeln och uppgiften blev en form av förläning från kungen gentemot personer han ville belöna.
Befallningsman och Kronofogden var benämningar på samma yrkesfunktion. Kronobefallningsman förekommer också. Hans huvuduppgift vara att ta upp skatterna.
De dömda efter upproret
och övriga omnämnda vid rättegången
Sammanställningen här är gjord efter genomgång av olika tryckta källor. Se nedan.
Genomgången ger en god bild av personer och hemvist.
Ibland förekommer det såväl oklarheter som felaktigheter när man jämför källorna. Vid sådana tillfällen har kommentarer eller frågetecken markerat olikheter.
Tabellen upprättad av Jan Christer Wahlbäck 10 september 2004.
Källor:
E.L. Erik Larsson. Dramat vid Binneberg år 1710 och dess bakgrund. Källavskrifter av domarna, in extenso.
I.N. Ingrid Nilsson. Bondeupproret i Vadsbo härad i Skaraborgs län år 1710. C-uppsats 1981.
S.B. Sixten Bengtsson. Binneberg år 1710-en tidsbild. 1958.
B.J. Birgitta Johansson. Om vådan att vara upprorisk. Västgötagenealogen 1991:4. (Källa: Landboksverifikationer EIb: 31, 1710.)
Förklaringar:
Gäld i tabellen nedan motsvarar nuvarande benämning Pastorat. I Hova gäld innefattas således, förutom Hova, även
Fagerlid, Finnerödja och Älgarås.
Namn |
Ort |
Gäld |
Straff |
Titel - yrke |
Källa |
|
|
|
Dödsstraff - avrättad |
|
|
Bengtsson, Påfvel (Påwel) |
Ängen (Paradisängen) |
Hova
|
Dödsstraff/stegling. Avrättad i Binneberg 10/9 1710 |
Bonde |
E.L. B.J. I.N. S.B. |
Jonsson, Bengt |
Ebbetorp (Ebbatorp) |
Hova |
Dödsstraff/stegling. Avrättad i Binneberg 10/9 1710 |
Bonde (Krympling) |
I.N. S.B. B.J. |
Nilsson, Jan (Jon) |
Skogen |
Ransberg |
Dödsstraff/stegling. Avrättad i Binneberg 10/9 1710 |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. |
Nilsson, Pehr |
Lindhult |
Hova
|
Dödsstraff/stegling. Avrättad i Binneberg 10/9 1710 |
Dräng |
E.L. S.B. I.N. B.J. |
Nilsson, Sven |
Korterud |
Hova
|
Dödsstraff/stegling. Avrättad i Binneberg 10/9 1710 |
|
E.L. B.J. S.B. |
|
|
|
Dödsstraff – avled i fängelse |
|
|
Andersson, Jon (Joen) |
Stensrud |
Bällefors |
Dödsstraff/stegling. Avled i Lidköpings fängelse 21/7 1710. |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. S.B. |
Bondesson, Anders |
Gastorp |
Hova |
Dödsstraff/stegling. Avled i fängelse 4/8 1710. |
Bonde |
E.L. B.J. I.N. S.B. |
Svensson, Måns |
Eskeliden (Äskeleden) |
Undenäs |
Dödsstraff/stegling. Dog i Lidköpings fängelse 22/7 1710 |
Bonde |
E.L. I.N. S.B. B.J. |
|
|
|
Dog i fängelse |
|
|
Andersson, Bengt |
Dillön |
Torsö |
30 par spö, tre slag av vart par/5 år på Marstrand.
Dog på Läckö 24/7 1710 |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. |
Andersson, Erich (Erik) |
Sandbacken |
Hova |
20 eller 35 par spö tre slag av vart par samt kyrkoplikt
Dog på Läckö 9/7 1710 |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. |
Nilsson, Anders |
Sundet Torsö |
Torsö |
15 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt.
Dog på Läckö 26/6 1710 |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. |
Nilsson, Anders |
Brötetorpet (Brötatorp) |
Amnehärad |
20 par spö/3 år på Marstrand.
Dog på Läckö 10/7 1710 |
Dräng |
B.J. E.L. I.N. |
Persson, Olof |
Höghult |
Ransberg |
20 par spö, tre slag av vart par/3 år på Marstrand.
Dog på Läckö 6/8 1710 |
Bonde |
I.N. B.J. |
|
|
|
Spöstraff och fängelse på Marstrand |
|
|
Andersson, Nils |
Jonsgård Paradis |
Hova |
20 par spö, tre slag av vart par/3 år på Marstrand |
Dräng |
E.L. I.N. B.J. |
Bengtsson, Jon |
Lilla Mårby |
Fredsberg |
20 par spö, tre slag av vart par/3 år på Marstrand |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. |
Bengtsson, Lars |
Nunnestad |
Amnehärad |
20 par spö, tre slag av vart par/3 år på Marstrand |
Dräng |
E.L. I.N. B.J. |
Biörsson, Björnsson, Lars |
Torkelsviken (Thorkelsviken) |
Amnehärad |
30 par spö, tre slag av vart par/5 år på Marstrand |
Bonde |
E.L. B.J. I.N. |
Kettilsson, Kättilsson, Jon |
Eggby (Äggby, Rygeby) |
Eggby |
30 par spö, tre slag av vart par/5 år på Marstrand |
Bonde |
E.L. B.J. I.N. |
Larsson, Måns |
Greby |
Hassle |
20 par spö, tre slag av vart par/3 år på Marstrand |
Dräng |
E.L. I.N. B.J. |
Nilsson, Sven |
Amnehärads prästg. |
Amnehärad |
20 par spö, tre slag av vart par/3 år på Marstrand |
Dräng |
E.L. I.N. B.J. |
Ohlsson, Anders |
Slätte |
Fredsberg |
30 par spö, tre slag av vart par/5 år på Marstrand |
Bonde |
E.L. I.N. S.B. B.J. |
Olsson, Jonas |
Flenstad (Stenstad, felskrivet av I.N.) |
Amnehärad |
20 eller 30 par spö/3 år i Marstrand |
Dräng |
E.L. I.N. B.J. |
Persson, Lars |
Hult |
Lyrestad |
30 par spö, tre slag av vart par/5 år på Marstrand |
Dräng |
E.L. I.N. S.B. B.J. |
Svensson, Anders |
Ödegården |
Lyrestad |
30 par spö, tre slag av vart par/5 år på Marstrand |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. |
|
|
|
Spöstraff och böter |
|
|
Bengtsson, Lars |
Båhlerud. (Båleröd) |
Hova |
25 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt.
Böter 40 mark silvermynt |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. |
Bengtsson, Måns |
Nohlträlike (Nolträlke) |
Undenäs |
15 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. |
Bengtsson, Nils |
Båhlerud (Båleröd) |
Hova |
25 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt.
Böter 40 mark silvermynt |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. |
Bryngelsson, Lars |
Råglanda |
Lyrestad |
25 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt.
Böter 40 mark silvermynt |
Dräng |
E.L. I.N. B.J. |
Finnvedsson, Finnrodson, Per |
Brastorp (Braxtorp) |
Odensåker |
25 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt.
Böter 40 mark silvermynt |
Bonde |
B.J. E.L. I.N. |
Friggesson, Lars |
Öna |
|
Böter 40 mark silvermynt |
|
E.L. |
Jonsson, Isac |
Björkulla |
Hova |
25 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt.
Böter 40 mark silvermynt |
Dräng |
I.N. B.J. E.L. |
Larsson, Bengt |
Grimstorp |
Hova |
25 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt.
Böter 40 mark silvermynt |
Dräng |
E.L. I.N. B.J. |
Larsson, Frigge |
Öna |
Odensåker |
25 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt.
Böter 40 mark silvermynt |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. |
Olsson, Jonas |
Fagerlid |
Hova |
25 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt.
Böter 40 mark silvermynt |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. |
Svensson, Rafael (Rafwel) |
Lilla Rör |
Odensåker |
25 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt.
Böter 40 mark silvermynt |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. |
|
|
|
Spöstraff och kyrkoplikt |
|
|
Hermansson, Per |
Hageby |
Hjälstad |
30 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt |
Dräng |
E.L. I.N. |
Johansson, Johan |
Ryholm |
Undenäs |
20 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt |
Vagnmakare |
E.L. I.N. S.B. B.J. |
Johansson, Mathes (Mattes) |
Stora Röör (Rör) |
Odensåker |
20 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. |
Jonsson, Olof |
Nolåsen |
Hova |
20 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt |
Bonde |
S.B. I.N. |
Elg, Bengt |
|
Fägre |
15 par spö |
Rusthållare |
E.L. I.N. B.J. |
Larsson, Brynte |
Klia (Klija) |
Horn |
15 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt |
Bonde |
E.L. I.N. S.B. B.J. |
Larsson, Erik (Erich) |
Tjos |
Hassle |
20 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt |
Dräng |
E.L. I.N. B.J. |
Larsson, Oluf (Olof) |
Löfwassa (Löwassa) |
Bällefors |
15 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt |
Bonde |
B.J. E.L. I.N. |
Nilsson, Sven |
Tattaretorp |
Amnehärad |
15 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt |
Brofogde |
I.N. E.L. B.J. |
Persson, Karl |
Råstorp |
Lyrestad |
30 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt |
Bonde |
E.L. I.N. B.J. |
Persson, Lars |
Tjos |
Hassle |
20 par spö, tre slag av vart par samt kyrkoplikt |
Dräng |
E.L. I.N. B.J. |
|
|
|
Spöstraff eller ris |
|
|
Larsson, Johan |
Hasslerör |
Hassle |
6 par ris vid tingsdörren |
Pojke, 12-åring |
E.L. I.N. S.B. B.J. |
Hansson, Per |
Högby |
|
Spöstraff av varierande grad. |
Dräng |
B.J. |
Larsson, Lars |
Kiertorp |
|
Spöstraff av varierande grad. .Slapp straff ? |
|
E.L. B.J. |
Lindgren |
|
|
15 par spö ? |
Hejderidare |
E.L. |
Nilsson, Oluf |
Nohlåsen |
|
20 par spö |
|
E.L. B.J. |
|
|
|
Fängslad men släppt |
|
|
Allgott |
Uggletorp |
|
Fängslad men släpptes efter ? dagar. Ej underhåld. |
|
B.J. S.B. |
Anders |
Fiskestigen |
|
Fängslad men släpptes efter 25 dagar. |
|
B.J. |
Carl |
Holmgillret |
|
Fängslad men släpptes efter 17 dagar. |
|
B.J. |
Esbjörn |
Abberud |
|
Fängslad men släpptes efter 14 dagar. |
|
B.J. |
Giösta |
Korsbacken |
|
Fängslad men släpptes efter 4 dagar. |
|
B.J. |
Håkan |
Önnered |
|
Fängslad men släpptes efter ? dagar. Ej underhåld. |
|
E.L. B.J. |
Jonsson, Sven |
Mariestad |
|
Fängslad men släpptes efter ? dagar. Ej underhåld. |
|
B.J. |
Karlsson, Erik |
Ladugården |
|
Fängslad men släpptes efter 16 dagar. |
|
B.J. |
Lars |
Delebäck |
|
Fängslad men släpptes efter 6 dagar. |
|
B.J. |
Lars |
|
Hova |
Fängslad men släpptes efter ? dagar. Ej underhåld. |
Cronorettare |
B.J. |
Måns |
Delebäck |
|
Fängslad men släpptes efter 6 dagar. |
|
B.J. |
Nilsson, Lars |
Biörkekulla |
|
Fängslad men släpptes efter 15 dagar.
Böter 40 mark silvermynt |
Kan vara två personer. |
E.L. B.J. |
Olof |
Grimstorp |
|
Fängslad men släpptes efter 22 dagar. |
|
B.J. |
Per |
Delebäck |
|
Fängslad men släpptes efter 6 dagar. |
|
B.J. |
Per |
Bohlet |
|
Fängslad men släpptes efter 17 dagar. |
|
B.J. |
Sven |
Gunnhaga |
|
Fängslad men släpptes efter 14 dagar. |
|
B.J. |
Sven |
Svanhult |
Undenäs |
Fängslad men släpptes efter 17 dagar. |
|
B.J. |
|
|
|
Övriga personer omnämnda vid rättegången
samt titel/yrke |
|
|
Anders |
Haregården |
|
|
|
E.L. |
Anders |
Jonsboda |
|
Allgotts svärfar |
|
S.B. |
Andersson, Jan |
Giötlunda |
|
|
|
E.L. |
Arfvidsson, Jöns |
Hvalby |
|
|
|
E.L. |
Aurell |
|
|
Landshövding |
|
E.L. |
Aurell, Britta |
|
|
Warenbergs änka |
|
E.L. |
Aurell, Jonas |
|
|
Häradshövding |
|
S.B. |
Banckstedt, Johan |
|
|
Borgmästare |
|
S.B. |
Björn |
Skärfvered |
|
Nämndeman |
|
E.L. |
Cederheilm, G. |
Commissionen |
|
Lagman |
|
E.L. I.N. |
Collin, Lars |
Commissionen |
|
Häradshövding |
|
I.N. |
Dannehielm, B. |
Commissionen |
|
|
|
E.L. |
Edman, G. |
Commissionen |
|
Häradshövding |
|
E.L. I.N. |
Ek, Johan |
Horns prästgård |
|
|
|
E.L. |
Ersson, Erich |
Hvallsjön(Vallsjön) |
Hova |
Dräng |
|
E.L. |
Ersson, Lars |
Backeryd |
|
|
|
E.L. |
Ersson, Mathes |
Otterberget |
|
|
|
E.L. |
Fagrei |
Horns prästgård |
|
Kyrkoherde |
|
E.L. |
Hoffdal, Johan |
Commissionen |
|
Häradshövding |
|
I.N. |
Johansson, Hans |
|
|
Länsman |
|
I.N. |
Johansson, Påvel |
|
|
Uppbördsskrivare |
|
E.L. |
Jonsson, Per |
Guntorp |
|
|
|
E.L. |
Jönsson, Jon |
|
Horn |
|
|
E.L. |
Knäpp, Johan |
|
|
Borgare |
|
E.L. |
Larson, Per |
Mariestad |
|
Borgare |
|
E.L. |
Larsson, Bengt |
Nolskogen |
|
|
|
E.L. |
Larsson, Hans |
Giötlunda |
|
Nämndeman |
|
E.L. |
Larsson, Jon |
|
|
|
|
E.L. |
Lundgren, Erich |
|
|
Cappelan |
|
E.L. |
Luth |
|
|
Präst |
|
I.N. |
Matzon, Anders |
|
|
Befallningsman |
|
E.L. |
Månsdotter, Ingeborg |
Binneberg |
|
Gästgivarens dotter |
|
S.B. |
Nils |
Fägre |
|
|
|
S.B. |
Nilsson, Jon |
|
Horn |
|
|
E.L. |
Nilsson, Måns |
Måssbo |
|
60-åring |
|
S.B. |
Olofsson, Måns |
Delebäck |
|
”Den fromme” |
|
S.B. |
Olufsson, Bengt |
Trehörningen |
|
”Den godmodige” |
|
S.B. |
Palm |
|
|
Landsskrivare |
|
S.B. |
Pehr |
|
|
Lars i Hults fader |
|
S.B. |
Persdotter, Annika |
Korterud |
|
Hustru till Sven Nilsson, Korterud. Insände klagobrev. |
|
I.N. |
Persson, Sven |
Horn |
|
|
|
E.L. |
Ranchstedt, Johan |
|
|
Borgmästare |
|
I.N. |
Rangela |
Fägre |
|
Nils i Fägres hustru |
|
S.B. |
Segervald, Svante |
Actorem Causae |
Falköping |
Borgmästare |
|
E.L. I.N. |
Soop, Carl Gustav |
Commissionen |
|
Landshövding/baron |
|
E.L. S.B. |
Strömfeldt |
|
|
f.d. Landshövding |
|
E.L. |
Swedberg, Jesper |
Skara |
|
Biskop |
|
S.B. E.L. |
Svensson, Jakop |
|
|
Länsman |
|
E.L. |
Warenberg Olofsson, Johan |
Den mördade |
|
Befallningsman |
|
S.B. E.L. |
von Hofdahl, Johan |
Commissionen |
|
|
|
E.L. |