Bärplockning

Hela skogen på gränsen mellan Närke och Västergötland är mycket rik på bär. Lingon, blåbär, hjortron, hallon och tranbär. 
     Alla bär är ju vitaminrika och är nyttiga för hälsan. Man åt naturligtvis så mycket man kunde under säsong men särskillt lingon och hjortron innehåller naturligt konserveringsmedel och kan förvaras i krukor. Blåbär kan torkas och tranbär kan med fördel plockas hela hösten och gärna vintertid på mossmarker.

Recept på Blåbärsgröt:

1 l vatten
1 l blåbär
ca 3,5 dl grovt rågmjöl
ca 1 dl socker

Koka vatten och blåbär en kort stund.
Sikta ner mjölet lite i sänder med ena handen och rör kraftigt med andra handen. Använd gärna en björkrisvisp.
Låt gröten koka så att mjölet får svälla ordentligt. Rör hela tiden så att den inte bränner fast.
Tillsätt socker.
Servera med mjölk.
(socker kan uteslutas eller strös ovanpå gröten)
Recept på matbröd eller kaffebröd med blåbär:

Välj mjölsort. Kan vara rågmjöl, rågsikt, vetemjöl eller annat  Forma runda kakor 15 -20 cm. Lägg på ett rikligt lager blåbär i mitten och rulla in en kant runt om. Söta efter smak och tycke.
Blåbär Lingon
Blåbårsrensning i Anderstorp 1951. Kusin Karin, Lena (Gribing) och Farmor Ellen Gustafsson   Lingonrensning i Anderstorp 1949. Lena sitter längst ner. Övriga är Farmor Ellen, Mamma Inez Farbror Magn och Kusin Karin



Åter till Traditioner