Bärplockning
Hela skogen på gränsen mellan Närke och
Västergötland är mycket rik på bär.
Lingon, blåbär, hjortron, hallon och
tranbär.
Alla bär är ju vitaminrika och är nyttiga
för hälsan. Man åt naturligtvis så
mycket man kunde under säsong men särskillt
lingon och hjortron innehåller naturligt
konserveringsmedel och kan förvaras i
krukor. Blåbär kan torkas och tranbär kan
med fördel plockas hela hösten och gärna
vintertid på mossmarker.
|
Recept på
Blåbärsgröt:
1 l vatten 1 l
blåbär ca 3,5 dl grovt rågmjöl ca 1 dl
socker
Koka vatten och blåbär en kort
stund. Sikta ner mjölet lite i sänder med
ena handen och rör kraftigt med andra
handen. Använd gärna en björkrisvisp. Låt
gröten koka så att mjölet får svälla
ordentligt. Rör hela tiden så att den inte
bränner fast. Tillsätt socker.
Servera med mjölk. (socker kan uteslutas
eller strös ovanpå gröten) |
|
Recept på matbröd
eller kaffebröd med blåbär:
Välj mjölsort. Kan vara rågmjöl, rågsikt,
vetemjöl eller annat Forma runda kakor
15 -20 cm. Lägg på ett rikligt lager blåbär
i mitten och rulla in en kant runt om. Söta
efter smak och tycke. |
 |
|
 |
Blåbär |
|
Lingon |
 |
|
 |
Blåbårsrensning i Anderstorp 1951. Kusin
Karin, Lena (Gribing) och Farmor Ellen
Gustafsson |
|
Lingonrensning i Anderstorp 1949. Lena
sitter längst ner. Övriga är Farmor Ellen,
Mamma Inez Farbror Magn och Kusin Karin |
|
Åter till Traditioner |