Vad åt man?
När det gäller
mat är det svårt att veta. När man pratar om
vad man åt förr känner de flesta till
blåbärsgröt och korngrynskaka som kan ha med
finska mattraditioner att göra.
Nässelsoppa kan vara en mycket gammal rätt.
Vanlig fortfarande i våra trakter.
Det fanns gott
om fiskrika sjöar i Tiveden. Både stora och
små tärnar. Man kan alltså anta att fisk
utgjorde en basföda. Enligt boskapslängder
kan man se att finnarna hade gott om husdjur
på sina gårdar. Mjölk, grädde smör och ost
var ju livsviktigt.
Rågen och så småningom korn och havre var ju
en förutsättning för att kunna baka bröd och
koka gröt.
Svedjerågen var bland det första som
nybyggarna odlade på granskogsfall vid
en finngård. Det är en tuvråg som ger riklig
skörd. Även lövsvedjor gav rågen den näring
som behövdes för att växa bra. Den oftast
steniga och magra marken blev kommande år
örtrika gräsmarker som passade de betande
husdjuren bra.
Rovor var också vanligt att man odlade på
svedjelanden. Det var en liten söt rova,
majrova, som innehöll viktiga vitaminer. När
potatisen blev vanlig i Sverige på
1700-talet var det ju en välsignelse för
stora barnfamiljer.
Även salt sill, potatis med lingonsylt
och mjölk var en mycket vanlig maträtt.
Om man ska tro domstolsprotokoll var
tjuvjakt rätt vanligt.
Skogsfågel och hare fanns det gott om. De
kunde snaras eller fångas i fällor. En och
annan älg sköts väl ibland men det
var ju kungens villebråd och det blev hårda
straff. Även stöld från matkällare och andra
förråd på gårdar var vanligt.
Hur vanligt var det att man hade höns på
torpen? Det kan ha varit svårt eftersom det
var gått om rovdjur. Även räven måste ju ha
mat. Kanske man plundrade fågelbon istället?
Om man använde
svamp i matlagningen är osäkert men det sägs
att finnarna varit duktigare än svenskarna
på att känna till ätliga svampar.
Förvaring av mat var naturligtvis viktigt.
Man kunde torka kött och fisk eller salta
hela stycken som fick ligga i stora
laggkärl. Varje torp hade sin egen
jordkällare. Förmodligen fanns även en
visthusbod där torkad mat kunde hängas upp.
Bröd torkas och kan blötläggas innan det ska
ätas. Barkbröd anses som nödföda men var
naturligtvis nytttig utfyllnad då det bara
var den gröna underdelen närmast trädstammen
som användes. Mat som ska tas med ut på
arbeten i skog eller åkrar är bra att baka
in. Se Kakakokko nedan.
|
|
|
Barkbröd |
|
Kalakokko med fisk innuti. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Åter till Traditioner
Blåbärsgröt
Korngrynskaka
|