Hantverk

Hantverkare fanns det gott om i bygderna. Hushållen behövde allehanda redskap och bruktföremål. Många tillverkade själva det som behövdes men  en del personer var specialiserade på olika saker som t.ex. korg och sålltillverkning, Laggning av stora och små förvaringskärl  var ett annat exempel på hantverk som krävde kunnande. Tillverkning av spinnrockar var en efterfrågad produkt som tillverkades många av i Finnerödja. För duktiga bönder var ju tillverkning av redskap också en bisyssla som man kunde tjäna en slant på. Försäljning skedde på marknads platser runt om i bygderna. Varje marknad hade sina bestämda dagar under hela året.
August Jansson i Nolåsa binder ett stort såll. 1920-talet. Fotograf: Bertil Johansson Sten Blom i Finnerödja binder kråkriskvast. Lärde sig det av Evert Jansson från Gruvan i Finnerödja.
 
Tant Annas blåbärskorg. Anna Adamsson var född 1879 i Sävsjöfallet,Tived. Hon bodde i Anderstorp, Finnerödja, granne till Lena Gribing som nu äger korgen. Tant Anna gick ut en stund till blåbårsskogen och kom snart hem igen med korgen full.   En s.k "Postrock" gjord av Karl-Johan Post. Duktig spinnrocksmakare tillika snickare och kyrkväktare. Alla hans spinnrockar är daterade och signerade. Han gjorde förmodligen mer än tusen rockar. I familjen Post som är en soldatsläkt fanns fler som var snickare. Enligt folklig berättelse hade de finskt ursprung.
Läs merÅter till Traditioner


Spinnrockar