Jakt och Fiske

Idag jagar man ofta för nöjes skull. Man måste ha speciella kläder fina vapen och jakttorn. Båtar utrustade med ekolod m.m. Fisken släps tillbaka när man fotograferat den.
Men hur var det förr?
Vapen med kulor och krut hade man nog inte alltid. Och absolut inte motorbåtar. Det var att ta till fällor,spjut, juster, ryssjor och nät bundet av hemmaspunnet garn. Flera stockekor har upphittats i små tjärnar. Det är nog inte stenåldersmän som gjort dem utan vanligt folk på 1600-1700-talet som använt dem.
Man jagade för sin föda. Det fanns nog ganska gott om småvilt som fågel och hare. Sen jagade man för skinnen. ekorre, mård räv och inte mist varg och björn. Det var ju bra bytesvaror mot salt och andra förnödenheter som man inte odlade själv. Rovdjuren var ju ett stort hot mot husdjur och egendom så de måste jagas. Man fick ändå inte jaga allt. Älg t.ex var Kungens vilt. Många tjuvjagade och fick stränga straff.
Vissa duktiga jägare som ofta var soldater var utsedda att vara Kungens skyttar. Simon i Hägghemmet och Johan Skytt i  Lindhult var sådana skyttar. De hade då att se till att det fanns mat när de höga herrarna kom. 
   
Bröderna Dahl   Ryssja
 
Vargspjut   Fisknät ställning för sömnad och lagning.
   
Lockfågel Attrapp Vette   Fiskeredskap 
 
Rävsax    Råttfälla

Fiskafänge vid Vårbo, Nysund och Sjön Skagern.
Lena Gribings gammelmormor Sofia, mormor Ester,
moster Elsy, morbror Börje och Axel Dahl, svåger till Ester.
Alla ättlingar till Anders finne i Kvarntorp,

Åter till Traditioner