Rundresa i Nysund 2018-06-12

Gerd Carlsson, Kenneth Norrgrann och Lena Gribing, startade dagsturen i Finnerödja och började med att titta in i en övergiven bastu i Sandbäcken som ligger i Västegötland på gränsen till Nysunds socken i Närke. Vi åkte förbi Gisselnäs och hela vägen utefter sjön Skagerns kant genom Vårbo mot Åtorp. Här finns både gammal och ny bebyggelse. De flesta husen är väl omskötta och renoverade. Jordbruksbygden lever. Kanske inte så många jordgubbsodlingar som förr men dock några lite större fält.

I Gisselnäs bodde ju Olof Finne 1602. Han hade hyst och fött några finnar från Vadsbo som tydligen hade tjuvjagat älg. Finnerödja ligger i Vadsbo härad bara några km från Gisselnäs. Det kan ju ha varit finnar och grannar inte alls långt ifrån men från en annan socken.

Efter ett besök i Nysunds kyrka som ligger i byn Åtorp vid Letälvens strand åkte vi västerut mot Mickelsrud där vi tror det funnits finnar. Gården brukades och där fanns även några får. Av det gamla fanns bara en övergiven och snart förgången smedja/bastu? Efter detta letar vi fler troliga bosättningar men det är mycket svårt att på egen hand hitta några spår. I tättbebyggt område runt Degerfors är det mesta ombyggt. Både vägar och hus. Maskiner har möblerat om topografin och det enda som finns kvar är väl möjligtvis gamla foton. Var finns de?

Från Degerfors åkte vi förbi Sveafallen och ner på östra sidan om Letälven till Tomasbråten.  Vi pratade med en yngre kvinna som var ganska ny på platsen och inte visste något om gamla tider. Vi hittade i alla fall grunder efter fler bosättningar. Alldeles på andra sidan liten väg, 75 m från nuvarande bostadshus låg lämningar efter det gamla torpet, utmärkt med skylt. Ett annat torp låg nära och söder om nuvarande. Det har alltså funnits tre bosättningar i Tomasbråten. Vår släktforskning säger att Björ Eskilsson f. Ca 1642 d 1705 hade många söner som bodde kvar och bildade nya familjer.

En Timmerlada från Tomasboda sägs vara flyttad 5 km österut till Skäggebohl. Den får vi besöka en annan gång. Nu åker vi istället söder ut över skogen och kommer ner till Norra och Södra Julön. Visst är det djupa skogar men vi ser ändå flera åretruntbostäder. Efter huvudvägen mellan Åtorp och Finnerödja, ligger många gårdar som brukas och bygden lever.

 
Sandbäcken linbastu   Sandbäcken linbastu
 
Nysunds kyrka i Åtorp   Nysunds kyrka i Åtorp
 
Mickelsrud smedja   Tomasbråten torplämning

 

 

Åter till
På gång