Tillfällighetsfynd

Viktiga fynd kan göras när man minst anar det. Kanske hittar man något i ett domboksprotokoll i trakten eller i en helt annan del av landet eller varför inte i något av de andra nordiska länderna. Många finnar rörde sig inom stora områden och hade släktingar långt borta.

Kanske man har hittat en fin bild eller släktfoto från någon plats i bygden som kan ge ny syn på en olöst fråga. Det kan vara mycket viktiga pusselbitar för att koppla ihop släkter och personer.      

Det kan röra sig om brottsliga handlingar, vittnesförhör, arvsskiften, tvister, köpehandlingar m.m. Kanske någon har dött på resa långt hemifrån eller kanske som Jöns Hindrichsson, som var med i upproret i Askersund och bosatte sig i Norge. Den som läser kyrkböckerna om födda, döda samt husförhörslängder kan ibland se att en person är född i någon av socknarna i eller runt Tiveden.

Tveka inte utan skicka materialet. Det behöver inte vara översatt. Kan man inte få en digital kopia så tala om var det finns eller skicka någon form av upplysning. 

 

 

 

 

 

Tillbaka till Startsida

Fynd från olika källor

Hägghem - Rämmen av   Monica Fogelqvist

Oluff Finne i Gisslenäs 1602

Jöns Hindriksson i Norge

Per finne i Lilla Stavsjön, Snavlunda

Nils Andersson fr Tysslinge

Twist om Finnematstorp

Sigfrid Eskilsson